TalentWijs

Haal meer uit je talenten en jezelf

REIS NAAR DE ZIEL

De reis naar je ziel
Een bijzondere reis voor hoogopgeleide vrouwen

De afgelopen weken heb ik diverse presentaties gegeven waaronder De reis van de held aan werkzoekenden, Conversationele hypnose aan collega’s en een presentatie over studiekeuze op een school. Al langere tijd besef ik dat ik over veel onderwerpen kan vertellen. Ik doe het ook graag. Ik wil graag mijn kennis overdragen.

Het borrelt ook al de hele week om hier een berichtje te schrijven vanwege de inspiratie die ik heb opgedaan tijdens mijn diverse opleidingen. Zo ben ik inmiddels ook Soulkey therapeut. Een prachtige nieuwe methode waar ik later meer over zal vertellen.

Specialiseren?
Wat kan ik hier nu allemaal mee? Ik kan je begeleiden naar ander werk als loopbaanadviseur, ik kan je begeleiden in het ontdekken van de blauwdruk van je levensmissie, ik kan je onder hypnose helpen jezelf te bevrijden van angsten, allergieën, onzekerheid, niet verklaarbare pijnen en ga zo maar door. En ondertussen hoor ik al een jaar een stemmetje die zegt dat ik me moet gaan specialiseren. Pfff, ik kwam er niet meer uit. En ondertussen maar doorleren.
Na mijn laatste cursus, voor Soulkey therapeut, kreeg ik mijn antwoorden: 
Je kan bij mij terecht voor al deze dingen en daarnaast nu ook voor de Reis naar je ziel!

Waarom de reis naar je ziel?
Er zijn vele hypnotherapeuten, Soulkey therapeuten, Talentencoaches, Psychologen en loopbaanadviseurs. Er zijn goede en er zijn minder goede therapeuten. Ik meet me alleen aan de goede therapeuten, maar vergeleken met die goede therapeuten zal ik niet pretenderen dat ik heel veel beter ben. Waarom dan voor mij kiezen? Het antwoord is dat niemand van mijn collega’s de combinatie van technieken heeft, die ik heb. En die combinatie van technieken ga ik aanbieden tijdens een tweedaagse Reis naar de ziel. 

Binnen die tweedaagse krijg je precies dat wat jij nodig hebt. Uiteraard leer je je authentieke talenten kennen en krijg je antwoorden op de vragen die hebt. Daarnaast kun je aangeven wat je nodig hebt. Is dat zelfvertrouwen? Wil je een keuze maken? En ondertussen ook nog je allergie aanpakken? Het kan allemaal! Formuleer je wens en we gaan ermee aan de slag.

Specialiteit
Wat mij onderscheidt van mijn collega’s, is dat ik als psycholoog mezelf gespecialiseerd heb in hele praktische snelwerkende technieken. Als coach en hypnotherapeut, combineer ik mijn werk met wetenschappelijke bewezen effectieve technieken uit de psychologie. Dit is een unieke combinatie die ijzersterk is gebleken.

Hoge opleiding
Bovendien heb ik als rationele wetenschapper al deze technieken sceptisch bekeken en kan ik uitleggen waarom het werkt. Dat maakt dat ik niet bang ben voor andere rationele sceptische en hogeropgeleide klanten, terwijl ik weet dat veel van mijn collega’s hier van terugschrikken. Daarom heb ik besloten dat ik er vooral wil zijn voor deze categorie, de klanten die net als ik hoger opgeleid zijn. 

Vrouwen
Tot slot zet ik ook nog mijn eigen ervaring in. Mensen die mij kennen weten dat ik een echte vrouw ben. Ik wil niet discrimineren, maar vrouwen hebben toch echt nog altijd een andere positie in onze maatschappij dan mannen en daarom wil ik heel graag vooral mijn zusters in deze wereld helpen met datgene waar zij tegen aan lopen omdat ik uit ervaring weet waar ze tegen aan lopen. 

Er is nog een reden waarom ik de Reis van de ziel alleen aanbied aan vrouwen. De reis van de ziel is een diepgaande reis waarbij je in korte tijd niet alleen je diepste verlangen leert kennen, maar ook kom je daar blokkades tegen die tijdens dit proces worden geheeld. Het is best wel bijzonder om daar bij te mogen zijn en ik vind het belangrijk dat je je daarbij volledig veilig voelt. Het is tenslotte ook best wel intiem omdat je toch twee dagen met elkaar optrekt. Ik voel me daarbij prima op mijn gemak bij andere vrouwen. En daarom stel ik deze reis vooralsnog alleen open voor vrouwen (sorry mannen!).

Kortom:
– Ben je vrouw?
– Ben je hoog opgeleid (minimaal havo, HBO)
– Wil je weten wie je bent en wat je te doen hebt hier op aarde?
– Ervaar je een blokkade om te doen wat je wil doen en wil je dat oplossen?
– Of wil je gewoon deze bijzondere reis naar de ziel een keer meemaken?

Dan ben je van harte welkom voor de tweedaagse De reis naar je ziel!

Praktisch
De “reis naar je ziel” bestaat uit een intake waarna een afspraak wordt gemaakt over de datum voor de tweedaagse reis en een terugkom afspraak. Ik sta tijdens de reis naar jouw ziel gedurende twee volle dagen geheel aan jouw zijde terwijl jij deze prachtige wonderbaarlijke reis maakt. Ik raad je aan om de tussenliggende nacht niet thuis te overnachten maar bijvoorbeeld in een hotel of vakantiehuisje zodat ook tijdens de nacht het proces door kan gaan zonder afleiding van anderen.
Vanaf mei wordt ik vergoed als je bijverzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen. Tot die tijd bied ik dit traject aan met korting.
Mail me als je belangstelling hebt, dan stuur ik je nadere informatie.

Kies jouw pad

Als psycholoog ben ik me er goed van bewust wat er allemaal nodig is om gelukkig te zijn en tegenslagen het hoofd te kunnen bieden. In de praktijk moet je eerst je rommel opruimen die je weerhoudt om de juiste dingen te doen. Je onhandige gewoonten -die je vaak al in je jeugd hebt aangeleerd- moeten ruimte maken voor nieuwe gewoonten die wel werken en je moet weten wie je bent en wat je wil betekenen. Leven is niet altijd makkelijk. Het gaat niet vanzelf, maar gelukkig zijn is echt mogelijk! 


Dus: GO for it! Laat je verassen door het leven, want vergeet niet, dat iedere stap die je zet leidt tot resultaat. De ene keer zal je succes hebben, andere keren krijg je een leerervaring en bovendien:  “Mensen maken zich het grootse deel van hun leven druk om dingen die nooit gebeuren” Moliere

Droom van je ideale werk en maak werk van je droom

Op 18 en 19 april 2020 geef ik een tweedaagse training waarbij ik je eerst uitdaag te dromen over je ideale baan om vervolgens te onderzoeken hoe jouw talenten jou kunnen ondersteunen in het waarmaken van deze droom. Het resultaat van deze twee dagen is:

 • een realistisch beeld van jouw ideale baan
 • je weet hoe je jouw talenten hiervoor kunt inzetten
 • je bepaalt de eerste stappen in het waarmaken van jouw droombaan

Waarom deze training?

Misschien vraag je je af waarom het belangrijk is te dromen of je vraagt je af waarom het handig is om je droombaan in beeld te brengen? Je kunt het zo zien: Als je nog nooit gedroomd hebt over jouw ideale partner, zou je hem of haar dan herkennen als hij nu voor je staat? Als je iets wilt creëren moet je een visie/beeld hebben van wat je wilt realiseren. Een beeld van je wensen, verlangens. Onder visie verstaan we: bewust een koers uitzetten en weten wat de bestemming is. Weten wat je wilt en daar naar handelen. Verlangen is de basis voor een visie.

Als je in contact komt met met je verlangens en jezelf toe staat om je daar op te richten komt er energie vrij. Die energie brengt je in beweging naar de vervulling van dat verlangen. Wij zijn bereid om belemmerende opvattingen over onszelf los te laten als we een duidelijk beeld hebben van datgene waar we ze door laten vervangen. Denk eens aan de volgende metafoor: willen we genieten van een mooie tuin, dan zullen we eerste stenen moeten verwijderen en onkruid wieden. Hoe helderder omschreven het beeld, hoe helderder en duidelijker de realisatie. Om een visie/beeld te creëren van hoe je wilt dat je leven eruit ziet moet je bereid zij om te verkennen en ontdekken wat voor jou echt belangrijk is. (Bron: Empowerment, David Gershon en Gail Straub)

Het hebben van een doel is belangrijk, want anders loop je rond in je leven als een toerist. Je kan het ook zien als een schip op open zee, ronddobberend zonder bestemming. Het vinden van je droom, je missie geeft je focus. Als je beseft dat iedereen een missie te vervullen heeft waarvoor je uiteraard de talenten hebt gekregen en als je ervoor kiest deze te vervullen en je talenten dienstbaar in te zetten voor het grotere geheel, zul je merken dat je alles krijgt wat je nodig hebt en kun je werkelijk gelukkig zijn.

Wat kun je verwachten?

Met behulp van het talentenspel leer je je talenten kennen in de meest pure vorm omdat gewerkt wordt met archetypes. Je kan het vergelijken met droomanalyse. Soms wordt in je droom zichtbaar wat je onbewust nodig hebt. Overdag, in je bewuste staat kunnen we dat meestal niet zo duidelijk zien. De beelden en symbolen die gepresenteerd worden in je droom hebben betekenis omdat jouw onbewuste communiceert in de vorm van beelden en emoties. Het Talentenspel opent een deurtje naar jouw onbewuste. Jouw onbewuste is er altijd en zorgt altijd voor je, maar niet altijd pikken we de signalen juist op. Door op diep niveau kennis te maken met je ware talenten en via hen te communiceren met jouw ziel wordt jouw missie zichtbaar. En zo wordt het gemakkelijker keuzes te maken die werkelijk bij jou passen.

Praktisch

De training wordt gegeven in Uitgeest en is voor maximaal 10 personen. Jouw investering in de training is 299 euro inclusief BTW. Voor koffie, thee en een versnapering wordt gezorgd. Lunch graag zelf meebrengen.

Aanmelden via de mail: info@talentwijs.com

Kijk voor meer informatie over Miranda van der Endt op www.talentwijs.com

Kijk voor andere trainingen op: de agenda van TalentWijs https://worddebesteversievanjou.nl/agenda-talentwijs/

Miranda van der Endt is erkend Loopbaanprofessional Noloc

Groei in je persoonlijke ontwikkeling via je allergie

Op 15 maart 2020 geef ik een workshop die gericht is op allergieën. Ik werk al heel lang met een manier om via je allergie je verborgen kwaliteiten te ontdekken. Nu ik met hehulp van hypnotherapie ook lichamelijk allergieën kan oplossen, wil ik het geestelijke en het lichamelijke combineren in een workshop.

Het programma ziet er als volgt uit:

In de ochtend gaan we op zoek naar je verborgen kwaliteiten via je mentale allergie. In de middag is er aandacht voor je lichamelijke allergie of intollerantie en als afsluiting definieer je jouw uitdaging op basis van de inzichten die je hebt gekregen van jouw allergie. Als bonus zal ik iemand uit de groep een hypnotische sessie geven om zijn of haar allergie daadwerkelijk op te lossen.

Ik heb er zo ontzettend veel zin in!! Slechts 99 euro per persoon. Maximaal 10 deelnemers dus wacht niet te lang met aanmelden! Vol is vol! Locatie is Uitgeest.

Miranda van der Endt Psychologie & Hypnotherapie

De hogere versnelling

Net zoals ooit het Talentenspel mijn persoonlijke ontwikkeling in gang heeft gezet, zet nu de hypnotherapie mijn leven in een nog hogere versnelling. Van Willem Glaudemans heb ik geleerd dat er iedere dag wonderen gebeuren als je ze wil zien. Van de trainers van de Hypnose Instituut Nederland leer ik dat heel veel, heel snel, kan veranderen als je er voor gaat en er in gelooft.

Niet alleen Boedha had wijsheid. Niet alleen Jezus kon genezen. Niet alleen Steve Jobs kan mooie spullen maken. Wij zijn allemaal in staat tot wonderbaarlijke dingen. De een kan zichzelf genezen, de ander maakt iets wat een ander mooi vindt, weer een ander kan anderen genezen, wereldvrede bewerkstelligen of de klimaatverandering ten positieve keren. Ben ik dan een dromer? Absoluut! I have a dream! Allemaal kunnen we iets bijdragen. Het maakt niet uit hoe groot of klein het is. Als je je plastic van het afval scheidt draag je al bij. Het maakt op zich niet uit of het groot of klein is, maar als je iets groots kan doen, waarom zou je je kleinhouden? Iedereen maakt het verschil. Ieder op zijn eigen unieke manier.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit al heel lang weet, maar stiekem in mezelf ook nog wel eens twijfel of ik het allemaal wel echt waar kan maken. Tegelijkertijd realiseer ik me dat het alles oké, is zolang je maar door blijft gaan met jezelf ontwikkelen.

Mijn ontwikkeling

Na mijn diplomering voor de Hypnose 1.0 was ik nog niet helemaal overtuigd van mijn eigen kunnen en ben ik doorgegaan voor het diploma Master Hypnotherapeut. Ondertussen ook nog diverse extra’s gedaan zoals stoppen met roken en de hypnotische maagband. Allemaal prachtig om te doen, maar dat maakte het niet overzichtelijker, want wat was nu mijn specialiteit?

Mijn werk voor een grote organisatie als loopbaanadviseur nam af en dus werd het toch echt wel zaak om weer wat klanten aan te trekken want mijn reserves begonnen te slinken. En toen kwam de regeling 45+ ontwikkeladvies in beeld. Ik heb er eerst er weinig aandacht aan besteed, maar ineens kreeg ik twee aanvragen en dus ben ik me er met hulp van een fijne collega verder in gaan verdiepen. Een prachtig systeem. Eigenlijk vind ik dat iedereen eens in de drie jaar recht zou moeten hebben op drie sessies loopbaanbegeleiding, maar dat terzijde. Inmiddels heb ik 7 klanten die gebruik maken van de regeling. Stuk voor stuk mooie mensen die nu weer mooie nieuwe stappen zetten. En het leukste is dat ik hierdoor de loopbaanbegeleiding ook weer super leuk ben gaan vinden omdat ik er zoveel nieuwe inzichten, methoden en technieken in kwijt kan om niet alleen problemen op te lossen, maar ook nog eens een goed gevoel en hernieuwde energie geven.

Edwin Selij, de eigenaar van het HIN heeft gezegd dat hij 1000 mensen wil opleiden zodat zij weer 1000 mensen kunnen helpen om met hypnotherapie problemen, klachten en ziekten op te lossen of te verminderen. Ik ga die uitdaging aan. Ik wil graag minimaal 1000 mensen helpen. En eigenlijk maakt het me helemaal niet uit waarmee ik iemand kan helpen. Een hernia, een allergie, een loopbaanvraag, een droombaan, onverklaarbare angsten, onzekerheid, claustrofobie? Het maakt mij allemaal niet uit. Zolang jij maar niet rond blijft lopen met klachten die verholpen kunnen worden. Het leven is kort, dus zorg dat je er Vol van kan genieten!

Miranda van der Endt biedt in Uitgeest Psychologie en Hypnotherapie

Tijd om te laten zien wat je waard bent!

Al enige tijd ben ik bezig om me te verdiepen in hoe ik mijzelf het beste kan profileren zodat ik zichtbaarder wordt. Ik kan je zeggen: Dat valt niet mee voor mij!! Bij het maken van een logo loop ik al vast. Ondanks mijn master bij een Businessschool, een traject bij een ondernemerscoach en alle webinars die ik heb gezien, vind ik het nog steeds lastig om mezelf in de wereld te laten zien. De boodschap die ik hierover lees is meestal hetzelfde:

 • Kies je doelgroep
 • Vertel je verhaal
 • Weest authentiek
 • Gebruik je motivatie: Waarom doe je het?
 • Wat is je aanbod?

Tja en dat is dan de theorie ……. Vervolgens ga ik aan de slag. Dan heb ik wat, kijk ik er naar en denk ik bij mezelf: Ben ik dat wel? Is dit alles wat ik te bieden heb? Hoe kan ik alles omvatten wat ik bieden wil? En dan komt een andere stem: Het maakt niet uit. Verdeel het maar ik hapbare brokken…. Toch ben ik benieuwd wat jullie er van vinden, dus klik gerust op bijgaande download en zie mijn nieuwste folder.

Aangezien het voor mij echt wel tijd wordt dat ik ga laten zien wat ik waard ben ga ik deze folder plastificeren en bij mijn praktijk ophangen. Geen idee of het iets oplevert, maar alle begin is tenslotte moeilijk!

Nu nog bedenken hoe ik mezelf en mijn aanbod ga noemen zodra ik per 1 september a.s. in een andere praktijkruimte trek op de Schevelstraat 3 in Uitgeest.

Ik zit te denken aan:

Miranda van der Endt

Praktijk voor psychologie en hypnotherapie

Wat denk jij? Laat het me weten, please?!

O ja, bijna vergeten, mijn aanbod: Vanaf 1 september tot 1 januari 2020 iedere maand een superkorting!!

 • September: 30% korting op Loopbaanbegeleiding
 • Oktober: 30% korting op Stoppen met roken en de Hypnotische maagverkleining
 • November: 30% korting op 3 sessies hypnotherapie
 • December: 30% korting op een Talentencoachingstraject

En de bonus: 19 september gratis loopbaansessies!!!

De richting van je loopbaan

Waarom doe jij wat je doet? Iedere loopbaan is interessant omdat er altijd een duidelijke rode draad in te ontdekken is. Het ontwikkelt zich vaak grillig, maar achteraf is het helemaal logisch. Zo ook de mijne.

Toen ik jong was had ik geen idee wat ik wilde worden. Of in ieder geval geen duidelijk idee, want er was natuurlijk wel een richting. Toen ik nog heel klein en verlegen was, heb ik wel eens geroepen: Dat wil ik ook! Volgens mij was het de eerste keer dat ik serieus genomen werd. Ik was erg jong en vroeg aan een kennis van mijn moeder wat voor werk ze deed, want mijn moeder werkte niet. Dat deze vrouw werkte vond ik eigenlijk al heel erg bijzonder. Ze was maatschappelijk werkster en ik wist niet wat het betekende dus vroeg ik er naar. Toen ze me uitlegde dat ze anderen hielp met het oplossen van hun problemen door met ze te praten, dacht ik: Wow, mensen helpen door met ze te praten, dat leek met fantastisch!

Toen ik wist dat ik net geslaagd was voor het Gymnasium in 1987 was ik me daar niet meer van bewust. Ik weet nog dat ik een gids had met 1001 beroepen uit de bibliotheek en ben daar in gaan lezen tot ik tot iets tegenkwam wat me leuk leek. Daar kwamen twee richtingen uit: Ik twijfelde nog tussen psychologie en de hogere hotelschool. De hogere Hotelschool leek me ook heel erg leuk als ik me voorstelde in vakantiegebieden te kunnen werken en zo de hele wereld te ontdekken. Het werd psychologie want waarom zou je niet naar de universiteit gaan als je dat kan? En het leek me leuk om anderen te kunnen helpen met het oplossen van problemen waar ze mee worstelen.

Tijdens mijn opleiding moest ik weer kiezen. Ik twijfelde weer. Nu tussen klinische psychologie en Arbeid en Organisatie. Het werd Arbeid en Organisatie vanuit het idee dat ik me dan op allerlei terreinen kon bewegen en ontwikkelen en als ik dan toch de wereld wilde verbeteren, waarom dan niet meteen een hele groep door het goed te organiseren? Ik besloot te proberen in allebei de richtingen af te studeren. Dat laatste is niet gelukt, want dan had ik ook twee stages moeten doen en had ik langer moeten studeren. Ik was er wel aan toe om eindelijk eens te gaan werken.

Na mijn opleiding had ik helaas minder te kiezen. Er was in die tijd veel werkeloosheid onder psychologen en dus nam ik eerst alles aan wat ik kon krijgen inclusief administratief en uitzendwerk in het ziekenhuis. Daar kon ik komen omdat ik daar eerder stage had gelopen, maar zelfs dat werk was lastig voor vast te krijgen. Ik ben heel pragmatisch en dus ben ik ook gaan zoeken in een ander het werkveld waar ik stage had gelopen en wel wat extra werkervaring in op wilde doen, namelijk Personeelszaken. Want waar leer je meer over hoe een organisatie is georganiseerd en wat er van belang is voor de medewerkers die er werken dan bij personeelszaken? En ja, dat lukte en zo ben ik uiteindelijk beland in de GGZ. Het was wel een vak apart personeelszaken oftewel HRM. Uiteindelijk heb ik het 12 jaar gedaan. Naast mijn werk nog een master Management en Organisatie gedaan. Daarna was ik wel uitgeleerd in deze richting. Ik wilde graag iets anders, maar wat dan?

Gelukkig mocht ik van mijn werkgever een loopbaantraject volgen, want ik kwam er zelf niet uit. Dat heeft me veel inzichten gegeven over mezelf. Veel van geleerd, maar ook dat ik dacht: Dit werk kan ik ook! Helaas was ik in die tijd niet succesvol in het zelf solliciteren. Ook al weet je wat je wil, dan nog valt het niet altijd mee om ander werk te vinden. Ondertussen wilde ik echt wel weg uit dat werk en dus ben ik gaan zoeken naar andere kansen. Die bood zich aan in de vorm van een regeling met mijn werkgever waardoor ik voor mezelf kon beginnen.

Eigenlijk ben ik mezelf vanaf dat moment pas echt gaan ontwikkelen. Ik ben een opleiding gaan doen om het vak van loopbaanbegeleider echt goed te leren, want als psycholoog heb je een brede kennis, maar ik wilde graag hele praktische tools en wilde weer bijleren. Tegelijkertijd ben ik in contact gekomen met het Talentenspel. Voor mijn eigen ontwikkeling en ter verdieping van mijn vak ben ik daar ook in doorgegaan tot ik gecertificeerd wat om het niet alleen individueel aan te bieden, maar ook aan groepen en jongeren. Het Talentenspel is een andere manier om richting te geven aan je werk en leven.

Na 12 jaar merkte ik dat mijn interesse begon te verschuiven. Bij een opdrachtgever kreeg ik de moeilijkste casussen toegeschoven en ik vond het heerlijk! Hoe moeilijker hoe beter. Dat zette me aan het denken. Wat vond ik zo leuk daaraan? Ik merkte dat de psycholoog in mijn weer wakker was geworden. Ik vond het heerlijk om belemmeringen en trauma’s aan te pakken zodat mijn klanten weer door konden. En uiteraard wilde ik daar ook meer over leren. Hoe kan ik nog makkelijker eventuele belemmeringen, gezondheidsklachten en trauma’s helpen oplossen zodat mijn klanten echt kunnen bereiken wat ze willen bereiken? De oplossing heb ik gevonden in de hypnotherapie.

Ik merk nu dat ik een mooi pakketje kan bieden. Ik kan je helpen de rode draad in jouw leven te vinden. Wie ben je echt? Wat wil je echt? Wat ga je doen? En ik kan je helpen met de vraag hoe je dat kan bereiken. Wat belemmert je nog? Ik help je graag je problemen op te lossen!

Iedereen is uniek, iedereen heeft unieke talenten, en die talenten wijzen je op iets wat jij te doen hebt in de wereld. En als je dat dan weet, hoe kun je dat dan bereiken? Door eerst te dromen over wat je wil bereiken, vervolgens Ja te zeggen tegen die droom. En vervolgens het avontuur aan te gaan.

Gaandeweg komen er altijd mensen op je pad die je helpen en kun je de kansen pakken die zich aandienen, maar je komt ook belemmeringen tegen. Ga het niet uit de weg, ga het aan! Los je belemmeringen op, los je problemen op, en ga voor die droom!

Ik ben in zekere zin de maatschappelijk werker geworden die ik wilde zijn toen ik als klein meisje hoorde dat je problemen kan oplossen door er met mensen over te praten. Het kan echt en ik doe het! Ik ben inmiddels zelfs meer geworden dan alleen de maatschappelijk werker. Door mijn eigen reis, ben ik steeds meer mezelf geworden, en dat lijkt niet meer op de maatschappelijk werkster die mijn droom in mij heeft wakker gemaakt. Mijn droom heeft zijn eigen vorm gekregen. En dat kan jij ook! Formuleer je droom en laat de vorm dan los. Hoe verbaasd zul je zijn als het je stoutste dromen overtreft?

Wit marmeren beeld van Elisabeth Stienstra, een moderne versie van de mythe van de Sabijnse Maagdenroof in slot Assumburg.
Beeld in kasteeltuin Assumburg, Heemkerk

Ieder mens ontwikkelt zich in de loop der jaren, zo ook een loopbaan. Ervaringen en kennis stapelen zich op, maar jouw uniciteit blijft altijd de kern van alles wat je doet.

Miranda van der Endt, Psycholoog voor werk en leven

Subsidieregeling ontwikkeladvies 45+

Bij TalentWijs kun je terecht voor de subsidieregeling ontwikkeladvies 45+ waarbij je gratis loopbaanadvies kunt krijgen zolang deze regeling van kracht is.

Helaas hoor ik nog altijd dat niet iedereen op de hoogte is van deze regeling. En dat terwijl de regeling voor ZZP en alle werknemers van 45 jaar en ouder al weer bijna ten einde is. 

De regeling Tijdelijke Subsidieregeling Ontwikkeladvies Vijfenveertigplussers loopt van 5 december 2017 tot uiterlijk 10 januari 2020 17:00 uur. In deze periode kan, zolang het subsidieplafond nog niet bereikt is, subsidie aangevraagd en verkregen worden. Dus wil je er nog gebruik van maken wacht dan niet te lang en maak een afspraak met een NOLOC gecertificeerde coach of bij mij. De geldpot stroomt in rap tempo leeg en dan stopt de subsidieregeling.

Loopbaanadvies is de afgelopen jaren zeer gangbaar geworden in bedrijven, maar helaas komt het vaak pas aan de orde bij ontslag. Beter is het natuurlijk dat al te doen als je nog aan het werk bent en er nog geen druk op zit. Dan kun je op ontspannen manier je plannen maken voor een duurzame toekomst op de arbeidsmarkt. 

Zolang er geen noodzaak is wordt hier meestal geen tijd en geld voor vrij gemaakt. Niet door werkgevers, maar ook niet door de werknemers zelf. Ik heb het ook meegemaakt dat ik dacht: Ik wil iets anders, maar wat? En omdat ik het niet wist wat ik wel wilde maar bleef zitten waar ik zat. En dat kost veel energie. Je lichaam geeft je vaak wel de signalen dat je moet veranderen, maar luister jij daar altijd meteen naar? 
Ik deed dat toen nog niet. Nu weet ik dat het echt heel belangrijk is om jezelf, je gezondheid en je geestelijke gemoedstoestand serieus te nemen. De levensfase waar je in zit na je 45ste maakt ook dat het belangrijker wordt om werk te zoeken waar je blij van wordt of waar je zingeving in vindt. De midlifecrisis ligt veelal rond de leeftijd van 42-45 jaar en is vooral een uitdaging om na te gaan hoe je de rest van je leven wil gaan invullen aangezien je -in de meeste gevallen- op de helft van je leven bent beland en lichamelijke gebreken een rol kunnen spelen. Het is een uitdaging om terug te kijken op wat je allemaal al hebt gerealiseerd, wat je nog wilt realiseren en hoe je jouw tweede helft op een gezonde manier vorm kan geven. 

Collega psycholoog Hylke Bonnema omschrijft het zo: 
“Op je 49e is het zo dat je langzaam de bloeifase van de productiviteit in gaat. Je hebt nu alleen maar zin om echt betekenisvolle dingen te doen. De ik kracht begint langzaam af te nemen. … Kortom na de 50 alleen nog maar dingen doen die je echt leuk vindt. Je lijf kan niet meer op spierballen dingen doen. Je kan niet meer dingen doen die niet bij je passen. Je kan alleen nog maar doen wat jouw hart wil. Zodra je niet je hart volgt, ervaar je het meteen.” 

Dus ben je 45+ en wil je de balans opmaken om een gezonde tweede levenshelft in te gaan maak dan vooral gebruik van deze regeling. Pak je kansen in het leven!

Vind je eigen maat

Nee, dit gaat er niet om dat je het gemiddelde wordt van de 5 mensen die je het meest om je heen hebt en het dus van belang is om maten te vinden aan wie je je kan optrekken:-) Het gaat dus niet over een maat in de zin van een vriend. Het gaat er mij nu in eerste instantie om het vinden van je eigen maat in centimeters. En ja, natuurlijk, als jij jezelf al ervaart als je beste maat in de juiste maat, dan ben je dubbel gezegend!

Ooit las is een artikel van Anselm Grun over een spiritueel leven midden in de maatschappij met de titel “Je eigen maat vinden”. Anselm Grun is een monnik en een succesvolle auteur op het grensgebied van spiritualiteit en psychologie. Hij zegt onder andere: Je merkt dat je het alleen maar samen uithoudt als je barmhartig ben voor elkaar en voor jezelf.” En dat laatste mis is nog al eens bij mijn clienten. Soms schrik ik er er van hoe streng en veroordelend sommigen praten over zichzelf. Maar wie ben ik om te beoordelen? Want ik doe het zelf ook. Kijk maar eens naar onderstaande foto. Vind je dat meisje daar te dik? Ik weet nog dat ik niet op de foto wilde omdat ik mezelf zo dik vond. Onzin toch? Hoezo barmhartig voor mezelf?!

Miranda

Nu ik me heb begeven op het gebied van afvallen, gezond eten en bewegen word ik me er steeds meer van bewust hoeveel onzin wij in ons hoofd halen, waardoor we eigenlijk niet meer kunnen ontspannen. De eerste stap naar een mooi leven en een harmonieuze samenleving begint echt met dat wat Anselm Grun al zei: Wees barmhartig voor elkaar en jezelf.

Elke verandering gaat echter gepaard met een afscheid van datgene wat je vroeger deed, geloofde of wilde. Ik heb gezien dat veel van mijn clienten bij een verandering dezelfde fases doorlopen die we ook doorlopen bij een rouwproces, namelijk eerst ontkenning, dan verzet, dan verwarring en een poging om het oude gedrag goed te praten, daarna acceptatie en na deze acceptatie kan er pas een proces ingezet worden waarbij men experimenteert met nieuw gedrag om uiteindelijk het nieuwe doel te behalen. Dus lieve lezer, niets menselijks is ons vreemd. Wees mild voor jezelf in het proces naar de beste versie van jezelf. Vind je eigen maat, in je eigen tempo en op je eigen manier!

We kunnen ons laten meezuigen in de stroom van werkzaamheden en plannen, we kunnen ons helemaal opofferen in naam van het bedrijf. Of we kunnen onze eigen maat bepalen, de verantwoordelijkheid nemen om de dingen zo te doen dat onze ziel zich daar goed bij voelt.

Anselm Grun
Dit ben ik in mijn huidige maat 😉

Geniet VOL van het leven!

Vanaf vandaag heb ik een nieuw motto, een nieuw doel. Mijn nieuw doel is: Geniet Vol van het leven. Dit heeft voor mij een dubbele betekenis. Enerzijds wil ik vol in het leven staan. Niet bang zijn, doen wat ik te doen heb. Anderzijds laat ik hier en nu het verlangen om mooi en slank te zijn los. Al vanaf mijn schooltijd, waar ik meestal het grootste meisje was, voelde ik me onzeker in mijn grote voorkomen. Later voelde ik me daarbij ook nog te dik. Achteraf was ik in mijn hoofd dikker dan ik daadwerkelijk was. Wel had ik sinds de pubertijd een “Vol” voorkomen. Flinke billen, borsten en allesbehalve plat. Veel mannen houden daar van, maar dat wist ik toen nog niet. Meestal probeerde ik me heel klein en onzichtbaar te maken. Tegenwoordig ben ik echt veel te zwaar en dat klein maken lukt dus niet meer. Er moet nu echt iets gebeuren voor mijn gezondheid. Je zou kunnen zeggen dat ik door het diëten en bijbehorend JO-JO-effect mijn “volheid” wat heb overdreven:-)

Daarom heb ik zelf ook een hypnotische maagverkleining ondergaan. Ik heb er maanden naar uitgekeken en toen het eenmaal zover was, was ik helemaal opgetogen. Nu het zover is, merk ik dat ik een proces ben ingegaan die belangrijker is dan het feit dat ik misschien wel wat kilo’s ga verliezen. Het gaat er om dat ik steeds meer ga doen wat ik wil doen, want ik dacht altijd dat ik eerste fit en vitaal moest zijn voordat ik kan waarmaken wat ik allemaal wil. Met de maagverkleining komt alles in een stroomversnelling. En dat is mooi. Ik ga het aan.

Ik kom er nu achter dat ik misschien wel helemaal niet wilde afvallen. Ik vind namelijk dat uiterlijk niet in de weg mag staan van het leven wat je wil leiden. Door slank te willen zijn ben ik daarin niet consequent. Nee, ik heb vandaag besloten om het los te laten. Ik ga luisteren naar de signalen van mijn lijf. Wat heb ik nodig om me goed te voelen? Wat zit me dwars als ik M&M’s eet? Wat doe ik wanneer ik door mijn rug ga? Wat heb ik dan te veranderen? Dat is wat ik ga doen. En ik accepteer het volume wat daar uit komt. Met andere woorden:

Geniet VOL van het Leven! Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain

Motto Miranda van der Endt, Talentencoach/hypnotherapeut

En dat is wat je van mij ook mag verwachten. Wil je afvallen, prima, ik kan je helpen, maar als je bij mij komt zal ik je ook stimuleren meteen meer van het leven te maken. Je bent gewaarschuwd!!

Wil je meer weten over mijn belevenissen? Lees dan door op de volgende pagina voor een deel van mijn dagboek.

Page 1 of 3

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén