Net zoals ooit het Talentenspel mijn persoonlijke ontwikkeling in gang heeft gezet, zet nu de hypnotherapie mijn leven in een nog hogere versnelling. Van Willem Glaudemans heb ik geleerd dat er iedere dag wonderen gebeuren als je ze wil zien. Van de trainers van de Hypnose Instituut Nederland leer ik dat heel veel, heel snel, kan veranderen als je er voor gaat en er in gelooft.

Niet alleen Boedha had wijsheid. Niet alleen Jezus kon genezen. Niet alleen Steve Jobs kan mooie spullen maken. Wij zijn allemaal in staat tot wonderbaarlijke dingen. De een kan zichzelf genezen, de ander maakt iets wat een ander mooi vindt, weer een ander kan anderen genezen, wereldvrede bewerkstelligen of de klimaatverandering ten positieve keren. Ben ik dan een dromer? Absoluut! I have a dream! Allemaal kunnen we iets bijdragen. Het maakt niet uit hoe groot of klein het is. Als je je plastic van het afval scheidt draag je al bij. Het maakt op zich niet uit of het groot of klein is, maar als je iets groots kan doen, waarom zou je je kleinhouden? Iedereen maakt het verschil. Ieder op zijn eigen unieke manier.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit al heel lang weet, maar stiekem in mezelf ook nog wel eens twijfel of ik het allemaal wel echt waar kan maken. Tegelijkertijd realiseer ik me dat het alles oké, is zolang je maar door blijft gaan met jezelf ontwikkelen.

Mijn ontwikkeling

Na mijn diplomering voor de Hypnose 1.0 was ik nog niet helemaal overtuigd van mijn eigen kunnen en ben ik doorgegaan voor het diploma Master Hypnotherapeut. Ondertussen ook nog diverse extra’s gedaan zoals stoppen met roken en de hypnotische maagband. Allemaal prachtig om te doen, maar dat maakte het niet overzichtelijker, want wat was nu mijn specialiteit?

Mijn werk voor een grote organisatie als loopbaanadviseur nam af en dus werd het toch echt wel zaak om weer wat klanten aan te trekken want mijn reserves begonnen te slinken. En toen kwam de regeling 45+ ontwikkeladvies in beeld. Ik heb er eerst er weinig aandacht aan besteed, maar ineens kreeg ik twee aanvragen en dus ben ik me er met hulp van een fijne collega verder in gaan verdiepen. Een prachtig systeem. Eigenlijk vind ik dat iedereen eens in de drie jaar recht zou moeten hebben op drie sessies loopbaanbegeleiding, maar dat terzijde. Inmiddels heb ik 7 klanten die gebruik maken van de regeling. Stuk voor stuk mooie mensen die nu weer mooie nieuwe stappen zetten. En het leukste is dat ik hierdoor de loopbaanbegeleiding ook weer super leuk ben gaan vinden omdat ik er zoveel nieuwe inzichten, methoden en technieken in kwijt kan om niet alleen problemen op te lossen, maar ook nog eens een goed gevoel en hernieuwde energie geven.

Edwin Selij, de eigenaar van het HIN heeft gezegd dat hij 1000 mensen wil opleiden zodat zij weer 1000 mensen kunnen helpen om met hypnotherapie problemen, klachten en ziekten op te lossen of te verminderen. Ik ga die uitdaging aan. Ik wil graag minimaal 1000 mensen helpen. En eigenlijk maakt het me helemaal niet uit waarmee ik iemand kan helpen. Een hernia, een allergie, een loopbaanvraag, een droombaan, onverklaarbare angsten, onzekerheid, claustrofobie? Het maakt mij allemaal niet uit. Zolang jij maar niet rond blijft lopen met klachten die verholpen kunnen worden. Het leven is kort, dus zorg dat je er Vol van kan genieten!

Miranda van der Endt biedt in Uitgeest Psychologie en Hypnotherapie