TalentWijs, gevestigd in Uitgeest, gebruikt onder andere hypnose om jou te helpen met

  • Het bereiken van jouw ideale gewicht
  • Stoppen met roken
  • Het opsporen van blokkades en oplossen van problemen zodat je met meer gemak jouw doelen kan bereiken

Wat is hypnose

Hypnose is een staat van bewustzijn waarbij men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Hypnose is ontstaan in 1843 en werd in die tijd bijvoorbeeld gebruikt door artsen en tandartsen als verdoving bij operaties en in de psychiatrie.

Door hypnose kun je dus ontspannen en tegelijkertijd focussen of datgene wat voor jou belangrijk is. Het woord Hypnose (afgeleid van het griekse woord voor slaap) suggereert dat je in slaap wordt gebracht, maar voor hypnotherapie is een diepe slaap niet nodig. Wel wordt je in een trance gebracht die zorgt voor een diepe inspanning, die te vergelijken is met de remslaap. Je hoort alles en je kan gewoon blijven praten en tegelijkertijd kun je door te focussen gemakkelijker irrelevante zaken buiten je bewustzijn houden en concentreren op dat wat belangrijk voor je is.

Jouw onbewuste zorgt altijd voor jou. Denk maar aan het eten wat als vanzelfsprekend voor jou wordt verteerd nadat je het hebt gegeten en het bloed wat door je aderen stroomt zonder dat je daar controle over hebt. Door te focussen op je onbewuste processen krijgen we inzicht in wat jij nodig hebt om je goed te voelen en kunnen we je onbewuste processen stimuleren en je zelfgenezend vermogen aanspreken.

Als therapeut ben ik er op gericht jou te helpen je problemen op te lossen en datgene wat jij nodig hebt in jezelf te activeren door gebruik te maken van hulpbronnen die al in jou aanwezig zijn en door jouw zelfregulerend en zelfgenezend vermogen te activeren.

Hypnotherapie is een vorm van therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose/trance om klachten en problemen bij de wortel aan te pakken en blijvend op te lossen. Hypnose is een mengeling van concentratie, focus en aangename diepe ontspanning. Een groot voordeel van hypnose is dat je gemakkelijker open staat voor positieve ideeën of suggesties. Daarnaast is ook je oplossingsgerichte en creatieve vermogen groter in hypnose.

Hypnose?

De meeste mensen die het woord hypnose horen denken aan het zogenaamde “showhypnose’’ wat de meeste mensen wel van tv kennen, zoals met Rasti Rostelli. Mensen gaan op het podium en alles draait om het vermaak van het publiek. En dat is ook waar het onderscheid met hypnotherapie ligt, hypnotherapie is voor jou!

Showhypnose laat overigens wel duidelijk de kracht van hypnose zien, dat je lichaamsfuncties en belevingen duidelijk beïnvloed kunnen worden. De kracht van suggesties wordt duidelijk aangetoond als iemand bijvoorbeeld zit te smullen van een zure citroen, als de suggestie “de citroen smaakt heerlijk zoet” gegeven wordt. Je herkent ook dit vast wel; Je zit een boek te lezen of een film zit te kijken. Opeens staat er een persoon in de woonkamer. Via de achterdeur naar binnen gestapt. Jij was zo verdiept in dat boek of film, dat je die persoon helemaal niet binnen hebt horen komen. Je focus is alleen gericht op het boek of de tv. Of als je in de auto rijdt, dat je opeens denkt, “Huh? Ben ik hier al?’’ Je bent een heel stuk kwijt. Je rijd als het ware op de “automatische piloot’’. Dit zijn allebei voorbeelden van lichte hypnose/trance. Tijdens de therapie heb je altijd alles zelf in de hand en ben je in controle. Want als je het nodig is kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren. Denk maar eens aan het voorbeeld van trance in de auto. Als er iets afwijkend gebeurd op de weg, dan ben je onmiddellijk weer alert om te reageren. Dit wil dus zeggen dat op het moment dat jij in hypnose bent, jouw onbewuste nooit iets zal doen wat niet veilig is voor jou. Jouw onbewuste heeft altijd het beste met jou voor!

Onderbewuste processen

Je onderbewuste is verantwoordelijk voor een groot deel van jouw lichaam en geest, onbewuste processen als je ademhaling, je bloedsomloop, spijsvertering, het kloppen van je hart, het functioneren van je organen, knipperen met je ogen. Maar ook je emoties, je fantasie, je herinneringen, het gene waar je ’s nachts over droomt… Allemaal onbewuste processen. Per seconde krijgen we 11,2 miljoen bits aan informatie binnen en 60 van die bits verwerken we bewust. Ter vergelijking; 60 bit zijn 12 letters en de rest zijn twee dikke boeken. Per seconde verwerk je dus twee dikke boeken en dat doe je allemaal onbewust! 95% van wat we doen, zijn onbewuste processen. Sommige beweren zelfs nog meer! Dat betekend dat bewust iets gaan veranderen dus bijna niet te doen is. Je onbewuste verwerkt en regelt bijna alles, en dat is dus de plek waar je moet zijn om dingen te laten veranderen. Zoals Richard Bandler in de jaren 70 al zei; “your unconscious runs the show’’.

Hypnotherapie is bovendien bij uitstek geschikt om te achterhalen of er genezing mogelijk is via je zelfherstellend vermogen voor aandoeningen waar de reguliere geneeskunde geen verklaring voor heeft of geen remedie. In sommige gevallen is een bepaalde situatie niet te veranderen, maar kun je wel verlichting vinden door verandering te brengen in hoe je ermee omgaat.

Je kunt bij TalentWijs terecht voor het veranderen van gedrag zoals:

Stoppen met roken

Hypnotische maagverkleining

Angsten

Fobieën

Traumaverwerking

Depressies

Verslavingen

Allergieën

Burnout

Faalangst

Pijn

Darmproblemen

Hypnotherapie kan ook de volgende problemen verlichten of transformeren:

astma

eczeem

spastische darm

stotteren

burnout

snurken

nagelbijten

bedplassen

duimen

snoepen

etc

“Pijn hoort bij het leven, lijden is een keuze.”

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain

Ik onderging twee hypnosebehandelingen bij Miranda. Ze gaf mij gelijk vertrouwen en liet merken dat ze goed luisterde naar wat ik allemaal vertelde. Bij de eerste keer liet ik mij in het begin niet zo gemakkelijk onder hypnose brengen. Daar vond Miranda vrij vlot een oplossing voor. Door wat er daar boven kwam ben ik nog een tweede keer teruggegaan. Nu ging de hypnose sneller omdat ik mij al vertrouwd en veilig voelde. Wat ik zeer prettig vond was dat Miranda heel duidelijk aangaf wat er ging gebeuren en dat ik niet volledig weg zou zijn, maar juist hyperbewust. Ik kon ook gewoon vragen stellen onder hypnose. Ik heb het gevoel dat ik in de tweede sessie hele grote stappen heb gezet om een ‘kindtrauma’ op te lossen. Ik voel mij sindsdien anders van binnen. Rustiger en lichter. Ook los ik dingen makkelijker voor mezelf op en blijf ik niet meer zo hangen in een negatieve roes. Miranda geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ze is doortastend, eerlijk en helder. Ze vindt niets raar. Een echte aanrader.’

Saskia van der Elst, theatermaker bij ToneelJuf