Het afgelopen jaar heeft voor mij in het teken gestaan van Zichtbaar worden. En het voelt goed voor mij om daar nu in deze tijd van het jaar op terug te kijken. December is tenslotte een maand die zich goed leent voor bezinning.

Ondernemen

Als onderneming heb ik dit jaar veel stappen gezet. Toen ik de beslissing nam om niet meer uitsluitend vanuit mijn kantoor aan huis te willen ondernemen, maar extern vanuit een ander kantoor, was dat meer dan alleen maar een praktische beslissing. Het was voor mij ook symbolisch, een stap om naar buiten te treden. Anderen te ontmoeten. Mezelf laten zien. En bovendien, los van dat alles, was het voor mij ook een stap om mij los te maken van alle beslommeringen thuis. Want als je als ondernemer werkt in je huis, brengt dat allerlei verleidingen met zich mee, zoals in werkuren het huishouden doen en al dat soort zaken. 

Met de beslissing om een kantoor elders te huren, besloot ik om nu eens ‘echt’ te gaan ondernemen. Ik had grote plannen, maar toen ik op 1 maart 2020 de sleutel kreeg van mijn huidige kantoor was het niet echt een gunstige tijd om te ondernemen. Covid19 maakte dat ik wel een kantoor had, maar daar een lange tijd geen klanten mocht ontvangen. Dat had tot gevolg dat ik ook geen inkomsten had. Gelukkig kon ik nog door met mijn opleidingen, dus kan ik niet zeggen dat ik heb stilgezeten, maar toch……

Ik wist dat ik het roer om moest gooien en besloot aan het werk te gaan met online trainingen zodat ik ook in Corona-tijd nog klanten kan helpen. En als je dan toch online gaat, waarom dan niet meteen internationaal? Een collega van mij doet internationaal goede zaken en vertelde mij dat ik dat ook prima kon doen. Dus ben ik begonnen met de ontwikkeling van een product dat ik internationaal ga aanbieden: The journey of the soul.

De tweede helft van het jaar was daarom nog behoorlijk druk. Mijn opleidingen kwamen tot een einde en het werk begon gelukkig ook weer te lopen. Bovendien ben ik de samenwerking aan gegaan met een goedlopende hypnotherapiepraktijk en had daarmee ineens volle dagen, veel werk, meer cliënten en fijne collega’s. Mijn eigen’ journey of the soul’ kreeg vorm! 

Je bent niet alleen

Een ander doel voor dit jaar was het vinden van mijn ‘soulgroup’. Ik wilde optrekken met gelijkgestemden om elkaar te inspireren en zo samen elkaar te helpen en elkaar naar een hoger niveau te tillen. Dit jaar was echter geen gunstige tijd om veel mensen te ontmoeten door alle restricties rondom Covid19. Voor 1 maart j.l. heb ik gelukkig nog wel een aantal prachtige vrouwen mogen ontvangen voor een soulkey sessie. Het waren veelal collega’s met dezelfde ambities als ik.  

Ik weet nu dat mijn gelijkgestemden over het algemeen zelfstandig, onafhankelijk en behoorlijk eigenwijs zijn. Ze opereren niet in grote groepen. Ze houden van individueel warm en zinvol contact, maar kunnen ook goed alleen zijn. En zo is het voor mij ook. Het is fijn als het contact er is, maar als het er niet is, stopt de wereld niet met draaien. Ik weet dat ik niet de enige ben die een liefdevollere wereld nastreeft en dat besef is goed genoeg voor mij. We doen ieder ons ding op onze eigen manier en waar mogelijk helpen we elkaar.       

Ten aanzien van de zichtbaarheid heb ik geleerd dat ik nog steeds veel vanuit stilte en in het ‘ongeziene’ werk. Ik vind het heerlijk om 1 op 1 met mensen te werken en daar niet te veel tamtam over te maken. Ik heb dan ook diverse keren de neiging gehad om mijn internationale avontuur met de ‘journey of the soul’ te stoppen. Gelukkig heb ik iemand ingehuurd die me een jaar lang helpt, want anders was ik al lang afgehaakt. Met zijn hulp zal de website met alle informatie over ‘The journey of the soul’ binnenkort worden gelanceerd. 

Feel the fear and do it anyway

Ik vind het super spannend. Ik heb besloten om de angst te voelen en het toch te doen. Want hoe kan ik anders anderen, die zijn zoals ik, helpen? Het is nodig dat ik mezelf zichtbaar maak. En dat doe ik op een manier die bij mij past. 

Tijdens deze reis ben ik namelijk achter gekomen dat het voor mij moeilijk is om naar buiten te treden omdat ik best wel introvert ben. Ik weet nog goed dat ik lang geleden een keer coaching kreeg van een psycholoog. Ik werkte nog als Human resource manager. Ik kreeg de coaching omdat mijn leidinggevende dacht dat ik meer kon en beter kon communiceren. 

Een serene rust

Ik vertelde aan die coach in het eerste gesprek mijn verhaal en daar gebeurde verder niet zo veel. Het tweede gesprek stelde ze een vraag waar ik over na moest denken. Ik was even stil en toen vroeg ze me: Hoe voel je je nu? “Euuhhh” ….. “Geen idee!” Ze daagde me uit even stil te zijn en gewoon even te voelen. Ik werd ongemakkelijk want dacht dat stiltes ongemakkelijk waren, maar ik deed het en leerde daar iets belangrijks. Op dat moment benoemde ze mijn uitstraling. 

Ze noemde het een serene rust. Ik voelde dat ze gelijk had. Ik voelde toen voor het eerst bewust kippenvel, en later is dat voor mij een belangrijk signaal gebleven om te voelen dat er een kern geraakt wordt. Ik weet nu dat mijn rust een kracht is, maar wat kan je met rust? Ga je daar beter van communiceren? Word je daar zichtbaar mee? Wat levert mij dit op?

En nu jaren later weet ik dat dit de energie is, die bij mij hoort als ik in mijn kracht zit. En tevens is deze rust voor mij een noodzaak om te kunnen voelen en een hulpmiddel om mezelf te kunnen verbinden met de ander. Het is een kracht, mits ik mezelf toesta om er gewoonweg te TE ZIJN. En inmiddels besef ik dat dit heus wel zichtbaar is voor anderen. De truc is echt jezelf te durven zijn. Wat dat ook is. En dat gun ik jou ook! 

De reis naar de Ziel

The journey of the soul heb ik echter alleen en uitsluitend ontwikkeld voor (introverte) vrouwen die ook hun kracht willen leren kennen, omdat ik weet hoe ingewikkeld het is als je introvert bent, maar wel zichtbaar wilt zijn. Dit heb ik ervaren als vrouw. Ik weet niet hoe dit is voor mannen, dus stel ik mijn kennis en kunde alleen beschikbaar voor vrouwen. Voor vrouwen zoals ik. Wil je het avontuur met mij aangaan? Hou me dan vooral in de gaten! 

“Soms is het genoeg om jezelf te zijn”

Miranda